Goede tips voor ouders
HabMoon Help * Weet wat uw kinderen doen op internet en met wie ze praten. Het is makkelijker om jonge kinderen te monitoren en ze veilig internet-gedrag aan te leren wanneer ze de computer, en daarmee ook het internet, voor het eerst gaan gebruiken.

* Maak een familie aangelegenheid van het gebruiken van de computer. Plaats laptops en andere apparaten met internet toegang in een gezinskamer.

* Zorg ervoor dat uw kinderen begrijpen dat zij nooit persoonlijke gegevens mogen weggeven aan online vrienden. Onder persoonlijke informatie valt onder andere het adres van de messenger, het email adres, mobiele nummer en foto's van uw kind zelf of familie/vrienden.

* Wanneer uw kind emails ontvangt van iemand die hij/zij niet kent (zoals junk of spam mails), herinner hem of haar er dan aan dat deze nooit mogen worden geopend, ze niet in beloftes die erin staan mogen geloven, ze de mails niet mogen beantwoorden en ze niet mogen gebruiken voor andere doeleinden.

* Herinner uw kind eraan dat sommige mensen liegen wanneer ze online zijn en het daarom beter is om online vrienden ook online te houden. Ze mogen nooit met vreemden afspreken zonder de aanwezigheid van een volwassene die ze kunnen vertrouwen.

* Zorg voor open communicatie met uw kinderen, zodat ze weten dat het nooit te laat is om alsnog een probleem bij u te melden waarin hij/zij zich ongemakkelijk kan voelen.

* Wanneer u bezorgd bent over een persoon die uw kind zou hebben benaderd op het internet of verder advies wilt hebben over online veiligheid, kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen met onze HabMoon Helptool.